3 tips till sommarens trädgårdsdesign

23 maj, 2021 Av Av webmaster

Sommaren väntar runt hörnet och kring den här tiden börjar allt fler att spendera mer tid utomhus än inomhus. Att ha en härlig trädgård att njuta i sätter guldkant på sommaren – men kanske är det dags för en förändring och en ny trädgårdsdesign den här säsongen? Nedan följer några tips och idéer som är relativt enkla att förverkliga.

Skapa en köksträdgård

En grönskande och blomstrande trädgård kan kännas som ett stort projekt – men det behöver det inte vara. En enkel del av en trädgårdsdesign, som passar stora som små trädgårdar, är att anlägga en köksträdgård. Att odla sallad, morötter, färska örter och annat gott är relativt enkelt och att odla i pallkragar passar utmärkt för ändamålet.

För att göra projektet lite roligare och mer personligt kan pallkragarna målas. Även följande tips kan ge en dekorativ köksträdgård på ett relativt enkelt sätt:

  • Bygg en större ram att ställa pallkragarna i och fyll upp med fint grus
  • Bygg egna spaljéer
  • Sätt ut trädgårdsdekorationer, till exempel solcellsbelysning, runt om

Börja gärna med att göra en skiss över hur den lilla trädgården ska se ut. Hur många pallkragar ska användas, hur ska dom placeras och sist men inte minst – vad ska dom fyllas med för olika växter och grönsaker när det väl är dags att börja odla?

Rusta upp uteplatsen

Altan, trädäck, uterum eller växthus? Att ha en uteplats med sköna möbler, för goda middagar och sköna fikastunder är lyx, och för den med en gammal eller rent av trist uteplats kanske detta är årets projekt inom trädgård och trädgårdsdesign. Bygg en pergola över det öppna trädäcket eller slå till på ett inglasat uterum. Åtgärder som kan förlänga säsongen är det få som ångrar!

Ta hjälp med trädgårdsdesign

Har trädgården förfallit och stått orörd dom senaste åren finns en risk att det varken ser ut eller känns speciellt trevlig. Det kan vara svårt att veta i vilken ände man ska börja för att få till en helhet – men det finns tjänster inom trädgårdsdesign som kan komma till nytta i dessa fall.

Självklart kan man även köpa tjänster inom trädgårdsdesign för mindre projekt också och man kan få hjälp med alltifrån rådgivning till genomgående planering av den nya trädgården.