Bygg och renovering

13 mars, 2020 Av Av admin

Bygg och renovering

Inom bygg och renovering möts man ständigt av många goda råd. Du som funderar på att bygga nytt eller renovera bör ta hänsyn till flera faktorer. Handlar det om ett litet projekt så som att till exempel renovera gamla trägolv? Då kanske det bästa alternativet är att renovera. Men ofta kan det faktiskt vara mer kostnadseffektivt att bygga nytt istället för att renovera ett stort och slitet hus.

Funderar du på att bygga nytt? Eller renovera? Renovering handlar om att ta tillvara på det gamla och vackra som kanske behöver putsas upp men som i grunden är bra och solitt. Ett bra exempel på detta är gamla trägolv. Många hem har trägolv som täcks av ett annat golv, en matta eller som blivit slitna och gamla. Oavsett om du vill ta fram de gamla trägolven eller slipa upp de golv du redan har så är renovering av trägolv ett mycket bra sätt att ta tillvara på det som redan finns. När man slipar ett golv blir det som nytt, sedan kan golvet behandlas efter tycke och smak. Bets, olja eller lack är olika metoder som ger golvet olika typer av utseende. Även lut och såpa är populära metoder. En slipning av golv kommer att ge stora resultat, förutom att det höjer värdet på huset eller lägenheten så kommer det ge ett rejält lyft för känslan i hemmet.

Bygga nytt eller renovera?

Allt inom bygg kräver framförallt god planering. Innan du startar ett byggprojekt så är det en bra idé att sätta dig ner och läsa på och planera. Läs artiklar med byggtips. Om du ska anlita en entreprenad så är det A och O att ni har ett ordentligt avtal som reglerar vad som gäller gör projektet. Det är viktigt att det är tydligt vem som gör vad och vilka kostnader som ingår. Byggprojekt kan ofta dra ut på tiden och därför är det också viktigt att det finns en realistisk och tydlig tidsplan. Ett större bygge kommer att kräva mycket planering och det är många beslut som ska fattas. Ta det ett steg i taget och se till att anlita professionella personer som hjälper dig. Att bygga nytt kan ibland vara mer lönsamt än att renovera, det beror på hur stort projekt det handlar om. I vissa fall är det mer kostnadseffektivt att riva ett gammalt slitet hus och bygga ett nytt. Men vissa anser att charmen hos gamla hus är något som inte går att mäta i pengar och föredrar att renovera.