Därför ska man välja smide till sitt hus

23 juli, 2021 Av Av webmaster

Den process då metall bearbetas och formas kallas smide. Det är en populär metod för att skapa konstruktionsdelar eller detaljer till ett hus. Detaljer i smide ger ett vackert intryck, men är samtidigt slittåliga och därför mycket uppskattade. Ett smidesarbete som är väl utfört ger en hållbar och slitstark konstruktion.

Olika typer av smide

Metall kan bearbetas genom olika metoder, men ofta delar man upp smide i två delar: varm- och kallsmidning. Kallsmidningen är mer ovanlig och används mest av plåtslagare som formar metallplåtar på olika sätt. Varmsmide är oftast det man menar då man pratar om smide, och det betyder att metallen värms upp för att kunna bearbetas. Detta kan ske på några olika sätt:

  • Glödgning – Kallas det när järn värms upp i höga temperaturer för att formas.
  • Vällning – Kallas det när två eller fler järnbitar sammanfogas i hög temperatur.
  • Stukning – Komprimerande av metaller för att de ska bli kortare eller bredare.
  • Sträckning – Utsträckning av metaller för att de ska bli längre eller smalare.

Smide skapar en stark konstruktion

När man använder sig av smide i konstruktionen blir den starkare och mer hållbar än om man har andra typer att sammansättningar. Metaller som svetsats ihop har mindre slittåliga fogar är de vällda metallerna, eftersom de senare helt enkelt inte har några direkta fogar. Spikar, bultar och skruvar som man ofta använder i konstruktioner är också exempel på smidda metaller.

Smidigt, snabbt och billigt!

När man vet vad man vill ha för typ av smidegods kan man vända sig till en smidesfirma. Ofta är det enkelt att tillverka många delar i en serie och därför kan det gå väldigt snabbt när man använder sig av smide. Detta gör också att det går snabbt att tillverka smide och kunden får sin beställning på nolltid. Priset för smide kan ligga högre än för andra typer av metalldelar, men hållbarheten och kvalitén är oslagbar vilket i slutändan ofta gör smide till det billigaste alternativet. Andra konstruktionsdetaljer behöver ofta bytas eller lagas på grund av sprickor och påfrestningar. Med smide minskar man risken för att behöva göra dyra lagningar i framtiden.