En bra dagvattenbrunn skyddar miljön

21 juni, 2021 Av Av webmaster

Som du kanske redan känner till täcks inte mindre än 70 procent av Jordens yta av vatten. Bara 30 procent av ytan utgörs av land. Därför är det väldigt viktigt att vi inte bara skyddar våra svenska skogar och andra miljöer som vi kanske har lite närmare inpå knuten. Det är minst lika viktigt att vi värnar om havsmiljön och detta kan vi göra med något så enkelt som en bra dagvattenbrunn.

Löv, slam och plast leds nämligen ut till bäckar och åar via dagvattensystemet. Därifrån leds dessa förorenar sedan vidare ut i havet. För att förhindra att så sker behöver vi ingripa och stoppa detta. För plast i havet blir ju ingen glad av och en effektiv dellösning på problemet behöver alltså inte vara särskilt komplicerad.

Så bidrar en dagvattenbrunn till en bättre miljö

Så hur kan en dagvattenbrunn skydda miljön, kanske du tänker?

En dagvattenbrunn med inbyggt filter ser till att rena det vatten som förs in via inloppet. När vattnet passerat filtret och sedan förs vidare till utloppet är det rent och fint. Om istället en brunn utan filter används kommer det vatten som förs ut att vara smutsigt. Med hjälp av filtret förhindrar man alltså att grus och löv och liknande först ut i ledningarna. Detta medför minskade kostnader för underhåll då spolbilar och dylikt inte behöver kallas in lika ofta.

Ett exempel på en sådan miljövänlig produkt är Wavin Plus. Denna dagvattenbrunn har flera smarta funktioner såsom:

 • Tillverkad i lätta material
  Du själv eller den person som monterar dagvattenbrunnen kan med enkelhet lyfta och bära produkten.
 • Inbyggda handtag
  De inbyggda handtagen gör denna brunn väldigt greppvänlig och smidig att hantera.
 • Plan botten och stödfot
  Det faktum att Wavin Plus har en plan botten gör att du enkelt kan ställa den på ett plant underlag. Stödfoten hjälper till att hålla produkten stabil och på plats.
 • Rundad design
  Produktens runda design gör att den kan monteras i marken genom att den i princip skruvas på plats.
 • Fasad spetsände
  Den fasade spetsänden gör att mindre kraft krävs för att montera ett rör på dagvattenbrunnen.