Fem fakta om hydraulpressar

21 maj, 2022 Av Av webmaster

Lär dig mer om hydraulpressar – med denna sammanfattning av dessa industrimaskiner.

Hydraulik

Hydrauliska system kan överföra stora krafter från en elmotor eller förbränningsmotor till en maskins olika funktioner. Därmed kan kraften användas för att exempelvis lyfta, bocka eller pressa. Vanligtvis delas hydrauliksystem upp mellan fluidsystem och pneumatiksystem. Det som skiljer mellan dessa är att fluidsystem har gas och vätska i systemet medan pneumatik istället enbart har gas. Hydraulpressar skapar dess kraft genom hydraulik.

Användningsområde

Hydraulpressar används bland annat till:

  • Bearbetning av arbetsstycken
  • Omformning av rörändar
  • Montering av skärringskopplingar

Beroende på dess storlek och funktion kan olika funktioner uppnås.

Bänkmodell eller golvmodell

Bland billigare hydraulpressar finns bänkmodellerna. Dessa förväntas ställas på en arbetsbänk och skapar därmed en behaglig arbetshöjd. Fördelen är priset då det är betydligt billigare än de mycket större modellerna. Dessutom är den hanterbar och kan relativt lätt flyttas inom verkstaden. Det finns exempel på modeller som bara väger ca 75 kg och ändå klarar av att leverera en kraft av 15 ton.

Nackdelen men bänkmodellerna är dess begränsning av storlek på arbetsstycket. Vid automatiserad bearbetning, eller bearbetning av stora arbetsobjekt, behöver golvstående modeller istället väljas.

Regelbunden service på större maskiner

Till de större maskinerna erbjuds ofta serviceavtal. Det innebär att återförsäljare eller verkstadsföretag ser över maskinens delar och underhåller den vilket innebär en längre livslängd samt att risken för skador minimeras.

Nya eller begagnade hydraulpressar

Flera återförsäljare av hydraulpressar har även försäljning av begagnade maskiner. De kan både få in inbytesmaskiner samt köpa upp begagnade maskiner från både privatpersoner och företag. Efter en översyn av dem, service och eventuella reparationer kan de sedan säljas vidare. Ofta sker detta med en viss garanti till kunden – även om det inte är lika lång garanti som vid nyproduktion.

En del återförsäljare låter kunderna ange vilka modeller och funktioner som eftersöks varpå de hör av sig om de får tag på en passande maskin. För de som inte är i akut behov av nya hydraulpressar kan detta vara en väg för att spara på kostnaden.

Vet funktion – inte modell

Många företagare som använder hydraulpressar vet vilken funktion de är ute efter. Däremot är det inte lika många som kan skillnaderna mellan olika modeller. Detta på samma sätt som vid ett bilinköp. De flesta vet vad de är ute efter gällande funktion men behöver sedan hjälp av en säljare att hitta passande modeller. Därmed är första steget att höra av sig till en återförsäljare för att få guidning inför inköp.