Frågor och svar om centraldammsugare

18 april, 2019 Av Av webmaster

Funderar du på att skaffa en centraldammsugare? De är populära till stor del just för att de är så behändiga. Att släpa runt på en vanlig dammsugare – runt hörn, över trösklar och med sladd som trasslar – kan vara frustrerande. En centraldammsugare råder bot just på det här problemet. De flesta känner till ungefär vad det är för något – i den här texten får man veta lite mer än så. Besök denna sida för vidare information samt för att handla centraldammsugare.

Hur fungerar det?

En centraldammsugare består av en uppsamlare och en motor. Till motorn och uppsamlaren dras rör från platser i huset där man ska kunna ansluta en slang att dammsuga med. När städningen ska göras är det således bara att sätta fast slangen i röränden – och sedan helt enkelt köra igång.

Hur långa är slangarna?

Det varierar naturligtvis, men de är sällan längre än 12 – 13 meter, och sällan kortare än 7 – 8 meter. Det är givetvis viktigt att ta hänsyn till detta när man placerar ut röruttagen och när rören ska dras. Kan hela huset dammsugas med hjälp av centraldammsugaren och en genomsnittligt lång slang?

Hur mycket låter de?

En av de stora fördelarna med en centraldammsugare är att de är behändiga. En annan är att de är tysta. Åtminstone upplevs det så. Motorn som driver dammsugaren sitter normalt på en avskild plats i huset, vilket gör att dammsugaren nästan inte hörs någonting alls.

Hur ofta behöver påsen tömmas?

Till skillnad från vanliga dammsugare, så är det faktiskt ganska sällan. Som regel brukar det räcka med att tömma behållaren en eller två gånger om året. Anledningen är naturligtvis att det finns plats för betydligt större dammsugarpåsar, när de inte behöver rymmas i en liten maskin. Att man bara behöver tömma påsen till en centraldammsugare någon gång om året, är en av de saker som gör dem väldigt behändiga.

Hur är sugförmågan?

Precis som med behållaren spelar utrymmet en stor roll för kraften. När maskinen ska vara väldigt kompakt, finns det inte lika mycket utrymme för effekt. Med en centraldammsugare, där mycket utrymme finns, får man i de allra flesta fall betydligt starkare sugkraft jämfört med en ”vanlig” dammsugare.