Infraröd bastu – värmer kroppen, inte luften

11 april, 2019 Av Av webmaster

Det finns en rad hälsofördelar med att välja en infraröd bastu istället för en vanlig bastu. De två bastutyperna fungerar på olika sätt. Den infraröda bastun värmer upp kroppen men inte luften, medan den traditionella bastun värmer upp luften. Man svettas mycket i båda typerna men i den infraröda bastun blir du av med fler toxiner. Som en effektiv detox av gifter från kroppen. Det finns många unika egenskaper med infraröd bastu, bland annat:

  • Den förbättrar immunförsvaret. Genom att skapa en artificiell feber tvingas kroppen att bekämpa den, något som förbättrar immunförsvaret.
  • Ökad funktion av hjärta och kärl. När du bastar i en infraröd bastu ökar både blodcirkulationen och hjärtats frekvens. Syremängden ökar allteftersom blodet flödar i kroppen.
  • Fett- och kaloriförbränning. På bara en halvtimme i en infraröd bastu kan du förbränna så mycket som 600 kalorier, ungefär en motsvarighet till 10 kilometers löpning. Anledningen är att hjärtat tvingas jobba hårt när du sitter i den här sortens bastu.
  • Effektiv avgiftning. Genom ett bastubad i infrarött ljus gör kroppen av med skadliga toxiner, hela tre gånger så mycket som i en traditionell bastu. Jämförelsevis svettas man cirka 95-97 % svett i en vanlig bastu men ungefär 80 % i en infraröd, resten består av gifter som bly, kadmium och aluminium.

Hjälper mot smärta

Idag lider många av fibromyalgi, en sorts kroniskt smärta. Infraröd bastu har visat sig ha goda effekter på den här typen av smärta, även för personer med reumatism, psoriasis och eksem. Då bastun värmer upp kroppen inifrån tvingas skadliga gifter att tränga upp genom huden. Värmen kommer ner på djupet helt enkelt. Detta får muskulaturerna att slappna av och mjukas upp i och med ökad blodcirkulation.

Stationära och portabla varianter

Idag kan du köpa både stationära och portabla infraröda bastuvarianter. De portabla är otroligt prisvärda och kan fällas ihop när de inte används. De ser lite ut som ett tält som du sedan sitter inuti. Via särskilda paneler som sitter på väggarnas insida och en infraröd fotplatta värms kroppen upp. De stationära kan likna den klassiska bastun mer, beroende på hur man själv föredrar att använda den.