Polyuretans effekter

6 september, 2019 Av Av webmaster

Purpartner är en välkänd tillverkare av polyuretan och produkter i elastomerer. Purpartner har inte funnits på marknaden särskilt länge men nästan alla medarbetare hos företaget har över 30 års erfaren av branschen. Vad som särskiljer Purpartner mot andra konkurrenter är deras starka vilja att ständigt förbättras och utveckla nya produkter och material. Dessutom har de ett aktivt miljötänk och är idag ISO-certifierade samt miljöcertifierade. Med det sagt försöker Purpartner ständigt att utveckla sina nya produkter på ett så miljöneutralt sätt som möjligt. Till exempel saknar samtliga produkter från Purpartner kvicksilver, ftalater och bly.

Polyuretan – ett mångsidigt material

Idag konkurrerar polyuretan med plast och det finns många anledningar till varför polyuretan blivit så populärt som det blivit. Materialet har en rad egenskaper som gör det överlägset i många avseenden. Bland annat:

  • Temperaturbeständigt – tål temperaturer mellan 40 – och 100 + C
  • Materialet är extremt slittåligt och har en hög nötningsbeständighet
  • Motståndigt mot oljor och kemikalier
  • Mångsidigt – går att tillverka i flera texturer och hårdheter

När Purpartner tillverkar produkter i polyuretan görs det genom att blanda samman två grundingredienser; polyol och isocyanat i flytande form. Man använder sedan en modern PU-maskin som skapar en reaktion. Resultatet blir polyuretan.

Många produkttyper

Man kan skapa det mesta i polyuretan, bland annat används skummad polyuretan som stoppning i möbler. Eftersom materialet är resistent mot olja och kemikalier är det även ett vanligt material för diverse bildelar som tätningar, hjul och dämpare. Hos Purpartners hemsida kan du kolla in deras produktutbud under fliken Webshop. Dock beställer företag skräddarsydda produkter, något du enkelt kan göra genom att ringa om en konsultation.

Jämfört med andra material?

Idag konkurrerar polyuretan ut en hel del material som tidigare ansågs som de bästa. Bland annat metall och naturgummi. Metall kan korrodera är inte dämpande och tätande, något som polyuretan är. Dessutom är materialet kostnadseffektivt och lättviktigt. Detta är en stor fördel i många branscher då materialet blir mer lätthanterligt. Om man jämför polyuretan med naturgummi är polyuretan överlägset eftersom det har betydligt större hårdhetsområde samt högre dragbrottsgräns.
För dig som är intresserad av att beställa produkter av hög kvalitet finns UW-elast som purpartner för er verksamhet.