Renoverar du korrekt?

18 juni, 2015 Av Av admin

Det fina med att renovera i sitt eget hem är att man alltid får en känsla inombords att man klarat av någonting man kanske inte från början trodde sig kunna. Detta alltså underförstått att man genomfört denna renovering på egen hand – lejer man ut den så får man nöja sig med att det rum man renoverat blir fint och kanske inte får samma överväldigande känsla i kroppen. Det som krävs för att genomföra en renovering – oavsett vilken sort det handlar om – är att man är ute i god tid gällande planeringen och främst; att man tar sig tid för själva arbetet. Det tar nämligen tid att renovera – mycket mer tid än vad man tror.

Om vi generellt sett ska säga något som saboterar för privatpersoner gällande renoveringar och olika typer av byggprojekt så är det just det faktum att man underskattar arbetets tid samtidigt som man överskattar sin egen förmåga; något som leder till att projektet skjuts upp eller inte slutförs. Det är nämligen inte ovanligt att privatpersoner slutar upp med sin renovering så fort de stöter på problem och häri ligger också faran; man skjuter upp projektet och påbörjar istället ett nytt och låter det första ligga i dvala och malpåse. Ser man på olika program på tv så är det just sådana problem som professionella snickare, rörmokare och andra hantverkare tvingas åka runt och korrigera. Hur ska man då göra för att klarar av att dels påbörja ett projekt och dels också slutföra detta?

Ta hjälp av rörmokare och elektriker

Ja, som vi sa; planering är lite av nyckelordet här – sätt dig ner och gör upp en lathund där du – frikostigt – också skriver ner timmarna du tror att det tar. Dessutom – se till att ta hjälp där du måste. Med måste menar vi att det finns projekt som du inte får genomföra på egen hand. Ska du exempelvis renovera ett badrum i Stockholm så måste du kontakta en rörmokare för att dra vatten. Samma sak gäller också om du i detta badrum i Stockholm skulle behöva dra el, sätta in exempelvis spotlights i taket – för detta behöver du ta hjälp av en elektriker.

Denna del är oerhört viktig att ha koll på vid renoveringsprojekt. Man måste alltid ställa sig själv frågan om man verkligen får göra det man står inför – alltså inte om man kan, utan om man verkligen får. Det är nämligen olagligt att dra sin egen el eller dra vatten utan en rörmokare och detta helt beroende på de konsekvenser som finns om något går fel med arbetet; drar du vatten till ditt badrum i Stockholm så kan detta innebära väldigt dyra kostnader i form av vattenskador.

Alltså; kolla upp noggrant vad du får- och inte får göra, avsätt mycket tid och planera enligt en lathunds-modell så kommer du att ha bättre möjligheter att lyckas med ditt projekt – oavsett vad det än må vara. Framförallt här så ska du även se till att du har roligt under tiden, att renovera sker av ett syfte och se hela tiden framåt. Du ska ju trots allt förbättra och göra fint i ditt eget hem, eller hur?