Så kan du förbereda inför ett stambyte

23 mars, 2021 Av Av webmaster

Som boende finns det egentligen inte så mycket man kan göra inför ett stambyte, varken för att underlätta eller hjälpa. Det är ett omfattande arbete som både låter högt, dammar och tar lång tid oavsett hur man bär sig åt men det finns några små saker att göra – främst för sin egen skull. Här följer några tips på förberedelser du kan göra om det är dags att byta stammarna i fastigheten du bor i.

Gör plats för stambyte

Den enda skyldigheten man brukar ha som boende inför ett stambyte är att göra plats, alltså skapa en fri passage från ytterdörren och fram till den plats där arbetet ska utföras. Det kan alltså vara en god idé att flytta undan lösa föremål och kanske möbler som kan tänkas stå i vägen för dom ska komma och utföra arbetet.

Skydda möbler och andra tillhörigheter

Dom företag som genomför ett stambyte brukar sätta upp skyddsplats in till dom rum som inte berörs av arbetet, men har du möbler eller saker som du är särskilt rädd om kan det vara en idé att skydda dessa lite extra. Små föremål kan med fördel läggas undan under en period, till exempel i en garderob eller förråd.

Behöver du papp eller plast för att skydda dina saker kan du alltid be företaget om det – dom brukar kunna bistå med sådant material till den som önskar. Saker som kan vara bra att flytta undan är till exempel:

  • Ömtåliga saker
  • Värdefulla saker
  • Saker du bryr dig extra mycket om

Saker som står i andra rum löper ingen större risk att skadas under ett stambyte. Det som kan hända är egentligen att dom kan bli dammiga, vilket kanske inte är så farligt. Men det kan ändå vara värt att lägga över en skyddsplast för att slippa det.

Tips inför stambyte för dig som har djur

Har du djur, kanske en hund eller en katt, kan det vara bra att förbereda lite även för dom. Ett stambyte innebär en hel del oväsen, så som buller, och under dom dagar det låter mycket kanske det är bra om du och eller/djuret har en annan plats att vara på.

Om inte kan du förbereda ett rum och sätta upp till exempel kompostgaller, så att djuret har en mer begränsad och avskärmad yta att röra sig på under den tid som stambytet genomförs.