Stambyte i egen fastighet

21 maj, 2020 Av Av webmaster

Ett stambyte är en utdragen men ack så viktig process som måste genomföras i alla fastigheter efter ett tag. Stambyte sker när installationerna och rören blivit uttjänta. Fastighetsägaren eller BRF:en bör avisera sina hyresgäster i god tid innan stambytet för att gå igenom processen och erbjuda information. En viss oro är uppenbar för en hyresgäst i samband med stambyte.

Många fastighetsbolag har en lång och strategisk plan som de följer när det kommer till själva processen kring stambytet. Utöver sin egen upphandling med entreprenörer och byggfolk så är hanteringen av hyresgästerna av största vikt. För att ens få lov att genomföra stambytet måste alla hyresgäster lämna skriftligt godkännande. Saknas godkännande måste beslut ta i hyresnämnden.

De vanligaste frågorna från hyresgästerna innan ett stambyte

  • Hur lång tid kommer det ta?
  • Måste vi flytta medan arbetet pågår, i så fall var ska vi bo under tiden?
  • Hur mycket kommer ni höja hyran med?
  • Vad får vi vara med och välja av det som blir nytt?
  • Kommer hela fastigheten evakueras samtidigt?

Att ha ett inledande informationsmöte där man träffar alla hyresgäster och går igenom vad som kommer hända kring stambytet är en bra idé. Gällande att ge exakta svar på själva frågorna är desto svårare. Ett stambyte kan ta allt från 6 månader upp till ett par år beroende på hur stor fastigheten är och hur många trappuppgångar och lägenheter som finns. Hyran förhandlas med hyresgästföreningen och det finns reglerat hur många procent man får höja med.

Renovera under ett stambyte

I samband med stamrenovering brukar vissa, i alla fall de generösa, hyresvärdar och fastighetsägare låta hyresgästerna vara med och välja ut nytt golv, badrumsmattor och kakel. Inte helt fritt såklart på grund av kostnad och enhetlighet, men det är ett bra sätt att blidka stressade och upprörda hyresgäster att låta dem vara med i urvalsprocessen.

En viss oro är uppenbar för en hyresgäst i samband med stambyte. Kanske är frågan om var man ska bo under tiden den allra största. Vissa löser det med att flytta till sommarstugan, andra får en tillfällig så kallad evakueringslägenhet under tiden. Det viktigaste är att försöka hitta en lösning som påverkar hyresgästens dagliga liv så lite som möjligt, så att närheten till skola och så vidare bibehålls i den mån det går.