Svårt att jämföra pris på fönsterputsning

28 februari, 2019 Av Av admin

Svårt att jämföra pris på fönsterputsning

När sex olika städföretag i Stockholm jämfördes utifrån hur de sätter priset på fönsterputs framstod två tydliga saker. Priset skiljer sig men framförallt är det svårt att jämföra priset. Med olika beräkningsmodeller blir det svårt för konsumenterna att ställa de olika företagen mot varandra. Enda vägen är att be om komplett offert.

Vad kostar det att få ett fint hem med nyputsade fönster? Självklart beror det på hur stort man bor och därmed hur många fönster som ska putsas men när en jämförelse av priserna hos sex olika städföretag runt omkring i Stockholm genomfördes var det inte priset som skiljde mest – utan hur det räknades ut.

Företag 1– Ett större företag i Stockholm som enbart har fönsterputs som tjänst. På deras hemsida går det att läsa att de alltid tar betalt per fönster. Orsaken förklarades vara att det är mest rättvist för kunden. Då spelar det ingen roll om det är fyra eller fem rum i huset då det relevanta är antal fönster – inte antal rum. Samtidigt går det att få ett fast pris genom att räkna på varje fönster.

Men helt lätt att via hemsidan räkna ut priset för fönsterputs var det ändå inte. För det första var man tvungen att kontrollera om det var fyrsidiga eller sexsidiga fönster samt om det var med spröjs eller inte. Utöver det modell på fönster utifrån ett visst schema. Att som kund direkt se på hemsidan vad fönsterputs skulle kosta var helt enkelt rätt svårt.

Företag 2– Ett företag som erbjudit fönsterputs i Stockholm i över 30 år. Här har man alltså mycket lång erfarenhet av branschen och eventuellt speglas detta i hur priserna presenteras. För det är helt klart enklare – om än inte alltid helt rättvist.

Företaget tar nämligen betalt utifrån hur många rum i hemmet. Men man får komma ihåg att en lägenhet på 80 kvadrat lika gärna kan vara en tvåa som en trea men ändå har lika många fönster. Hur mycket ska betalas då? Olika enbart för att det är finns väggar och fler rum?

Företag 3– Detta företag anger att de tar betalt per timme eftersom kunden i detta fall ”enbart betalar för den hjälp man får”. Även här lyfter man alltså fram att sättet att prissätta fönsterputs på är rättvis och mest fördelaktig för kunden.

Vad är bäst? Det är upp till kunden att avgöra. Men lätt att jämföra är det inte.